Menú Cerrar

Museu Faller de Gandia: la interpretación de una fiesta Patrimonio Inmaterial de la Humanidad

El 28 de diciembre de 2005 se puso la primera piedra para la construcción del edificio del Museu Faller de Gandia. La obra no se finalizará hasta el 12 de abril de 2008. El resultado fue el de un edificio imponente estructurado en tres partes integradas y diferenciadas geométricamente, cada una de ellas con una función específica. El cuerpo central de carácter cuadrangular alberga la zona de tránsito y en la primera planta la parte administrativa junto con el archivo histórico. En su parte final entronca con una zona triangular que se va abriendo espacialmente destinada a un salón de actos con una capacidad de 572 personas y por último, un espacio circular en el lateral derecho del edificio está totalmente destinado para el Museo propiamente dicho: una exposición permanente interpreta en todos sus aspectos la fiesta de las fallas.

El 28 de desembre de 2005 es va posar la primera pedra per a la construcció de l’edifici de al Museu Faller de Gandia, l’obra no es finalitzarà fins al 12 d’abril de 2008. El resultat va ser el d’un edifici imponent estructurat en tres parts integrades i diferenciades geomètricament, cadascuna d’elles amb una funció específica. El cos central de caràcter quadrangular alberga la zona de trànsit i en la primera planta la part administrativa juntament amb l’arxiu històric. En la seua part final entronca amb una zona triangular que es va obrint espacialment destinada a una sala d’actes amb una capacitat de 572 persones i finalment, un espai circular en el lateral dret de l’edifici està totalment destinat per al Museu pròpiament dit: una exposició permanent interpreta en tots els seus aspectes la festa de les falles.

Construcción del cuerpo central del edificio del Museu Faller de Gandia

El edificio, pensado para albergar las manifestaciones, actos y celebraciones de la fiesta de las fallas, ha ido reconvirtiéndose, adaptándose a las necesidades no solo del colectivo fallero, sino también de la ciudad. Es evidente que el Museu Faller de Gandia concentra la casi totalidad de los eventos falleros que se realizan en un espacio cerrado. Está actividad ha generado, y esperemos que vuelva a generar, una cantidad de actos que llenan la programación desde mediados de octubre hasta principios de marzo. El edificio es el epicentro de la fiesta hasta la llegada del mes de marzo en el momento en el que las fallas toman las calles y se distribuyen por todas las barriadas articulando una fiesta única en el mundo.

L’edifici, pensat per albergar les manifestacions, actes i celebracions de la festa de les falles, ha anat reconvertint-se, adaptant-se a les necessitats no només del col·lectiu faller, sinó també de la ciutat. És evident que el Museu Faller de Gandia concentra la quasi totalitat dels esdeveniments fallers que es realitzen en un espai tancat. Està activitat ha generat, i esperem que torne a generar, una quantitat d’actes que omplen la programació des de mitjans d’octubre fins a principis de març. L’edifici és l’epicentre de la festa fins a l’arribada del mes de març en el moment en què les falles prenen els carrers i es distribueixen per totes les barriades articulant una festa única al món.

El Museu Faller de Gandia en la actualidad

Hoy en día es imposible entender la fiesta de las fallas en la ciudad sin el Museu Faller de Gandia, aquel proyecto que imaginaron en su momento autoridades y representantes de las fallas no ha podido tener más éxito, si entendemos por ello la utilidad y el contenido que ha alcanzado en sus pocos más de diez años de historia.

El edificio que perfectamente podía haber quedado en un continente desmesurado y poco útil ha sobrevivido por todo lo contrario. Su capacidad de adaptación, casi camaleónica, y el trabajo constante que se ha desarrollado por el personal ha conseguido que la actividad del edificio sea enorme, siendo el edificio cultural de pública concurrencia más utilizado de la ciudad. La actividad fallera, la programación cultural, las visitas museísticas y la función ciudadana que realiza albergando las campañas de la renta, ferias temáticas, donaciones de sangre o eventos solidarios hacen que al año pasen por el edificio cerca de las 70.000 personas.

Avui dia és impossible entendre la festa de les falles a la ciutat sense el Museu Faller de Gandia, aquell projecte que van imaginar en el seu moment autoritats i representants de les falles no ha pogut tenir més èxit, si entenem per això la utilitat i el contingut que ha assolit en els seus pocs més de deu anys d’història.

L’edifici que perfectament podia haver quedat en un continent desmesurat i poc útil ha sobreviscut per tot el contrari. La seva capacitat d’adaptació, gairebé camaleònica, i el treball constant que s’ha desenvolupat pel personal ha aconseguit que l’activitat de l’edifici siga enorme, sent l’edifici cultural de pública concurrència més utilitzat de la ciutat. L’activitat fallera, la programació cultural, les visites museístiques i la funció ciutadana que realitza albergant les campanyes de la renda, fires temàtiques, donacions de sang o esdeveniments solidaris fan que a l’any passen per l’edifici prop de les 70.000 persones.

Presentación Fallera en la entrada del Museu Faller de Gandia

EL MUSEO

La institución museística se ha convertido en un modelo de interpretación etnológica conservando y difundiendo todos aquellos trabajos artesanales que rodean la manifestación de las fallas, interpretando y estudiando todo un corpus de rituales que conforman una identidad colectiva. Todo esto fue reconocido el día que se incluyó en el dossier de la UNESCO redactado en 2016 en Addis Abeba (Etiopía) por el cual se reconocía La Fiesta de las Fallas, y entre ellas las de Gandia, Patrimonio Inmaterial de la Humanidad. El Museu Faller de Gandia ejemplo para la salvaguarda, interpretación y difusión de la fiesta. De esta manera la función pedagógica es un pilar básico de la institución, por medio de unidades didácticas y actividades propias el museo ofrece la posibilidad de realizar talleres adaptados a todos los ciclos y colectivos. Se posiciona así como la punta de lanza de los museos dedicados a la interpretación de la fiesta y un referente en la museología etnográfica la cual está en constante revisión.

La institución está reconocida por diferentes organismos siendo los más representativos el ICOM (Consejo Internacional de Museos) e IBERMUSEOS (red de museos Iberoamericanos), también pertenece a la Red Valenciana de Museos y recientemente ha sido aceptado en REMED (Red de Museos y Estrategias Digitales).

Turísticamente ha recibido el certificado SICTED de calidad turística, el certificado de excelencia de la plataforma de viajes Trip Advisor y ha sido elegido por los viajeros como lugar preferente de visita en la ciudad.

La institució museística s’ha convertit en un model d’interpretació etnològica conservant i difonent tots aquells treballs artesanals que envolten la manifestació de les falles, interpretant i estudiant tot un corpus de rituals que conformen una identitat col·lectiva. Tot aquest treball va ser reconegut el dia que es va incloure en el dossier de la UNESCO redactat el 2016 a Addis Abeba (Etiòpia) pel qual es reconeixia La Festa de les Falles, i entre elles les de Gandia, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El Museu Faller de Gandia exemple per a la salvaguarda, interpretació i difusió de la festa. D’aquesta manera la funció pedagògica és un pilar bàsic de la institució, mitjançant unitats didàctiques i activitats pròpies el museu ofereix la possibilitat de realitzar tallers adaptats a tots els cicles i col·lectius. Es posiciona així com la punta de llança dels museus dedicats a la interpretació de la festa i un referent en la museologia etnogràfica la qual està en constant revisió.

La institució està reconeguda per diferents organismes sent el més representatiu l’ICOM (Consell Internacional de Museus) i IBERMUSEOS (xarxa de museus Iberoamericans), també pertany a la Xarxa Valenciana de Museus i recentment ha estat acceptat en REMED (Xarxa de Museus i Estratègies Digitals).

Turísticament ha rebut el certificat SICTED de qualitat turística, el certificat d’excel·lència de la plataforma de viatges Trip Advisor i ha estat elegit pels viatgers com a lloc preferent de visita a la ciutat.

Interior del Centro de Interpretación de la Fiesta

La actual situación sanitaria ha hecho que la institución entre en un paréntesis del cual poco a poco va recobrando la actividad. El Museo se puede visitar de lunes a viernes de 9:30 a 13:30 mediante cita previa llamando al 96 296 68 19 de esta forma se garantiza una visita totalmente segura.

L’actual situació sanitària ha fet que la institució entre en un parèntesi del qual poc a poc va recobrant l’activitat. El Museu es pot visitar de dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 mitjançant cita prèvia telefonant al 96 296 68 19 d’aquesta forma es garanteix una visita totalment segura.

Publicado en Museu Faller de Gandia

Posts relacionados